Pasaport çeşitleri ülkemizde 4 farklı rengi ile bulunuyor. Vatandaşlar pasaport renkleri ne anlama gelir bilmediği için başvuru yapan kişilerin bu konuda aklında büyük soru işaretleri bulunuyor. Gri, Bordo, Yeşil ve Siyah renklerinde farklı kişilere verilen pasaport çeşitlerine dair tüm detaylı bilgiler haberimizin detaylarında bulunuyor. Tüm bilgiler dahilinde pasaport başvurunuzu yapabilirsiniz.
Gana
ÖNEMLİ KONULAR
Yeşil pasaport ülkemizde belirli görevlerde bulunan kişilere verilen bir pasaport türü. Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeleri de bu pasaporta sahip olan kişiler merak ediyor. Diğer pasaport türüne göre daha fazla dolaşım hakkı sunana yeşil pasaport birçok ülkenin kapılarını açıyor. İşte o ülkeler. Yeşil pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler.
Pasaport çeşitleri nelerdir sorusunu yeni pasaport alacak kişiler soruyor. Her pasaport ülkemizde farklı hizmette bulunan kişilere veriliyor. Yani pasaport türlerinden birini alabilmeniz için o türün şartlarını da karşılıyor olmanız gerekiyor. Bordo, Gri, Siyah ve Yeşil renklerinde verilen her pasaport çeşidi farklı ülkelere girmek için kolaylık sağlıyor. Seyahatlerde büyük kolaylık sağlayan bu yöntemle vize almaya gerek kalmadan bazı ülkelere giriş yapabilirsiniz. Peki pasaport renkleri ne anlama gelir?
PASAPORT ÇEŞİTLERİ
Ülkemizde 2018 yılında getirilen yeni düzenleme ile pasaport türlerinde yeniliğe gidildi. Pasaport renkleri değişti. Böylece pasaport renkleri neler, hangi pasaport türü kime verilir merak edilen konular arasına giriyor. Başvuru yapan herkes yenilenmiş, en son tasarım ve dünya standartlarına uygun pasaport sahibi oluyorlar.
PASAPORT RENKLERİ NE ANLAMA GELİYOR?
BORDO PASAPORT
Umumi pasaport olarak bilinmektedir. Pasaport türleri içerisinde en kolay alabileceğiniz tür olarak bilinir. Standart olarak herkese verilir. Diğer çeşitlerden alma hakkınız bulunmuyorsa bu durumda Umumi pasaport sahibi olmak üzere başvuru yapabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken bir detay var. Bordo pasaport sahibi kişilerin gidebileceği ülke sayısı sınırlıdır. Yani vizesiz seyahat edilecek ülkeler sınırlı sayıdadır. Bu ülkeler dışında seyahat etmek istediğinizde vize başvurusu yapmanız gerekecektir.
Avrupa ülkeleri, ABD, Avustralya gibi birçok ülkeye vize alarak seyahat etmeniz gerekecektir. Schengen ülkelerine de vize alamdan bu pasaport ile gitmeniz mümkün değil. Vize nasıl alınır vize almak için gerekli adımları ve vize için istenilen belgeleri öğrenebilirsiniz.
KIRMIZI PASAPORT
Resmi adı ile geçici pasaport olarak bilinmektedir. Geçerli pasaport bulunmaması halinde geçici süre ile verilir. Pasaport kaybolduğunda, süresi bittiğinde, Türkiye’ye sınır dışı edildiğinde ya da diğer zorunlu haller dahilinde verilir. Türkiye’nin yurt dışı temsilcilikleri tarafından verilir. Kırmızı pasaport ile yurt dışından Türkiye’ye bir kez gelebilirsiniz. Giriş hakkı tek seferliktir. Başvurusu da en çok yurt dışı seyahati sırasında pasaportunu kaybeden Türkiye cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılıyor. Bu durumda pasaportu alan kişi süresi bitmeden ülkeye dönüş yapmalıdır.
Kırmızı pasaport sahibi kişilerin geçici ve tek seferlik bir tür olduğu için bir ülkeye seyahat etme durumları bu türle yoktur.
Önerilen içerik: Schengen vizesi nasıl alınır?
YEŞİL PASAPORT
Bir diğer adıyla Hususi pasaport. 1,2,3. derecede unvana sahip devlet memurlarının, bürokratların, belediye başkanlarının sahip olabildiği bir türdür. Kadrolu ya da sözleşmesi fark etmeksizin her 3. derecede bulunan devlet memuru Yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Bu pasaport sahibi kişiler birçok ülkeye de vizesiz giriş sağlayabiliyorlar. Mesela Bordo pasaport sahibi kişilerin giriş yapamadığı schengen ülkelerine Yeşil pasaport ile vizesiz seyahat edebilirsiniz.
Yeşil pasaport nasıl alınır haberimizden bu konuya dair detaylı bilgileri alabilirsiniz. Ayrıca vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeleri de öğrenebilirsiniz.
GRİ PASAPORT
Resmi adı Hizmet pasaportudur. Görev derecesi sebebiyle Yeşil pasaport alamayan devlet memurlarının yurt dışında görevlendirildikleri süre boyunca verilir. Gri pasaport alabilecek kişiler arasında sarı basın kartı sahibi olan gazeteciler, milli federasyonu bağlı sporcular, araştırma görevlileri, akademisyenler, kongre yada fuara katılacak öğrenciler bulunuyor. Hizmet pasaportu ile dünyanın birçok yerine vizesiz seyahat edilebiliyor. Yeşil pasaportun gücüne sahip bir türdür bu da.
Gri pasaport görev süresi boyunca kişilere verildiğinden kısa süreli oluyor ve görev dışında kullanma durumu olmuyor.
Gri Pasaport Kimlere Verilir?
-Hükümet tarafından ya da belediye tarafından resmi vazife için yurt dışına gönderilen kişilere
-Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletler arası kuruluşlarda çalışanlara
-Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişilere
-Gri pasaport sahibi kişilerin eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveynleriyle beraber yaşayan çocuklarına, evli olmayan, öğrenimine devam eden çocuklarına 25 yaşından küçük olması şartı ile verilir.
-18 yaşını doldurmuş Gri pasaport sahibi ebeveyni ile beraber yaşayan iş sahibi olmayan, bedensel, zihinsel engelinden ötürü bakıma muhtaç olduğu resmi kurumlarca onaylanmış olan çocuğuna yaş sınırı olmaksızın Gri pasaport verilebilir.
SİYAH PASAPORT
Resmi adı Diplomatik pasaport. Türkiye Cumhuriyeti’nde üst düzey görev yapan kişilere verilen türdür. Bürokrat, devlet görevlileri bu pasaporta sahip olabilirler. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir?
-Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına -Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına -Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına -Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına -Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna -Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere -Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine -Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere -Siyasi kuryelere verilir.
PASAPORT RENKLERİ NE ANLAMA GELİR?
Kırmızı Renk Pasaport
Dünyada en yaygın kullanılan pasaport çeşidi budur. Tarihsel ya da güncel komünist sisteme sahip ülkeler tarafından uygulanır. Slovenya, Çin, Sırbistan, Rusya, Letonya, Romanya, Polonya, ve Gürcistan vatandaşlarına Kırmızı renkli pasaport vermektedir.
Mavi Renk Pasaport
Mavi kapak pasaportta ‘yeni dünya’yı simgeliyor. 15 Karayip ülkesinde kullanılıyor. Güney Amerika ülkeleri bloğu içinde mavi kapak pasaport Güney Amerika ortak pazarına dahil olan ülkeleri simgeliyor.
Yeşil Pasaport
Müslüman ülkelerin çoğu yeşil pasaport rengini kullanıyor. Fas, Suudi Arabistan ve Pakistan bu ülkelerden birkaçı. Doğayı ve yaşamı simgelediği için ayrıca peygamber efendimizin de en sevdiği renk olduğunu düşündükleri için pasaport rengini böyle seçiyorlar.
Siyah Pasaport
Dünya üzerinde en nadir kullanılan pasaport kapaklarıdır. Botsvana, Zambiya, Burundi, Gabon, Angola, Çad, Kongo, Malavi, gibi bazı Afrika ülkelerinin vatandaşları bu pasaportu kullanıyor. Yeni Zelanda vatandaşları ise ülkenin rengi kabul edilmesi sebebi ile Siyah pasaport kapağı kullanıyorlar.
Comentários