top of page
Yazarın fotoğrafıMehmet Koçak

Yeşil pasaport nasıl alınır, nedir ve kimlere verilir?

Kamuda belirli dönem çalışmış olan kişilere verilen Hususi – Yeşil pasaport ile birçok Avrupa ve Amerika ülkelerine vizesiz seyahat edebilirsiniz. Diğer pasaport türlerine göre daha fazla dolaşım gücüne de sahiptir. Yeşil pasaport sahibi olmak için belirli şartları sağlıyor olmak gerekiyor. Peki Yeşil pasaport nasıl alınır ve kimlere verilir? Tüm detaylar ve gidebileceğiniz ülkeler haberimizde.

Serbest dolaşım hakkı kapsamında en fazla ülkeye giriş imkanı sunan yeşil pasaportu almak için bazı kriterleri de sağlamak gerekmektedir. Bu anlamda Yeşil pasaport nasıl alınır, kimlere verilir hakkında detaylı bilgiyi verdik. Diğer bir adı ile Hususi pasaport sahibi olmak isteyen kişiler konuya dair tüm detaylı bilgileri haberimizin içerisinde bulabilir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport almanın bordo pasaport almaktan farklı tek yanı harç ücreti ödememek ve İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış talep yazısıdır. Bu talep yazısı ile beraber aşağıda belirtilen evrakları hazırlayarak İlçe İl Nüfus Müdürülüğü’ne başvurunuzu yapabilirsiniz. Bunun için ilk olarak randevu almanız gerekecektir. İl Nüfus Müdürlüğü’nün resmi sitesinden aldığınız randevunuzun ardından evraklarınızı hazırlayarak randevu saatinde hazır bulunmanız gerekmektedir. Pasaportunuz belirttiğiniz adrese 10 iş günü içerisinde gelecektir. Daha önce yazdığımızpasaport nasıl alınır?’ haberimizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Almak İçin Gerekli Evraklar

1.İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport talep yazısı. Eğer çalışan iseniz, yeşil pasaport talep yazısını, önce çalıştığınız kurumdaki yetkili kişiye onaylatıyorsunuz. Emeklilik veya çekilme sebepleriyle görevden ayrılmış iseniz, talep yazısını yine emekli olduğunuz veya çekildiğiniz kurumdan onaylatmanız gerekiyor. 2. Nüfus Cüzdanı aslı (fotokopisini de bulundurmakta yarar var) 3. Varsa daha önceden alınmış pasaportlarınızın aslı 4. 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf 5. Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname 6. Defter bedeli dekontu

Yeşil Pasaport Ne Kadar Süre İle Verilir?

Yeşil pasaport en az 6 ay en fazla ise beş yıl süre ile İçişleri Bakanlığı tarafından başvuru yapan kişilere verilir. Ayrıca diğer pasaport türlerine göre daha fazla dolaşım gücüne de sahiptir.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport herkes tarafından bilindiği üzere devlet memurlarına verilen bir pasaport türüdür. Ancak bütün devlet memurlarına yeşil pasaport verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Devlet memurları 1’inci, 2’inci, ve 3’üncü derece kadrolarında bulunmalıdır ki yeşil pasaport alabilsin.

Yeşil pasaport kimlere verilir daha detaylı inceleyecek olursak bu anlamda karşımıza bazı devlet görevleri çıkmaktadır. Örneğin görev sırasında siyah pasaport kullanan TBMM üyeleri görevleri bittiğinde yeşil pasaport sahibi olabilirler. Aynı şekilde eski bakanlarda görevlerinin bitiminde siyah olan pasaportlarını yeşil olarak değiştirebilirler. 1’inci, 2’inci ve 3’üncü derecede çalışan kamu görevlileri de yeşil pasaport sahibi kişiler olurlar. Kamu görevlisi devlet memuru gibi kadrolu çalışan değil sözleşmeli çalışan kesimdir. Bu grupta da belirtilen derecelere gelen kişiler yeşil pasaport sahibi olabilirler.

Yeşil pasaport sahibi olan bir diğer kişiler de belediye başkanlarıdır. Görevleri süresince bu pasaporta sahip olurlar ve görevleri bittiğinde pasaportlarının geçerliliği de biter. Yeşil pasaport kimlere verilir sorunun bir diğer cevabı da ‘devlet sporcusu’ unvanını taşıyan atletlerdir. Atletler de yeşil pasaport sahibi olabilirler.

İhracat yapan iş adamlarına da verilmesi için bir yasa bulunuyor. Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.

NOT: Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2, 25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3, 50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4, 100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

Yeşil pasaport sahibi kişiler ailesinden bazı kişilere de yeşil pasaport alma hakkını verebilir. Bunun için izlemesi gereken bazı prosedürler bulunmaktadır.

Yeşil Pasaport Sahibi Kişiler Ailesinden Kimler Yeşil Pasaport Alabilir

18 yaş altı çocuklar 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden(öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya,yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte.

Yeşil pasaport’un Sağladığı Avantajlar

Yeşil pasaport almanın çok iyi iki avantajı vardır. 1- Pasaport harcı ödenmez 2- Bazı ülkelere vizesiz giriş yapmak mümkündür.

Yeşil Pasaport İle Gidilen Ülkeler

Yeşil pasaportu bulunan bir kişi tam olarak 160 ülkeye vizesiz, kapıda vize ya da online vize alarak seyahat edebilir. Bu pasaport türü dünyada çok az ülkede verilmektedir. Bordo pasaportu olan bir kişi 102 ülkeye giriş sağlayabilirken Amerikan pasaportu bulunan biri ise 174 ülkeye giriş sağlayabilir. Bir yeşil pasaportu bulunan kişi ise 160 ülkeye seyahat edebilme kolaylığına sahiptir. Bordo pasaport sahiplerinin vizesiz gidemediği schengen ülkelerine yeşil pasaport sahipleri vizesiz olarak seyahat edebilirler.

Yeşil pasaport ile gidilen ülkeler şöyledir;

Almanya (90 gün) Andorra (90 gün) Avusturya (90 gün) Azerbaycan (90 gün) Arnavutluk (90 Gün) Belçika (90 gün) Beyaz Rusya (Belarus) (90 gün) Bosna-Hersek (90 Gün) Bulgaristan (90 gün) Çek Cumhuriyeti (90 gün) Danimarka (90 gün) Estonya (90 gün) Finlandiya (90 gün) Fransa (90 gün) Gürcistan (90 Gün) Hollanda (90 gün) Hırvatistan (90 gün) İspanya (90 gün) İsveç (90 gün) İsviçre (90 gün) İtalya (90 gün) İzlanda (90 gün) Karadağ (90 Gün)

KKTC (Serbest Dolaşım)

Kosova (90 Gün) Letonya (90 gün) Lihtenştayn (90 gün) Litvanya Lüksemburg (90 gün) Macaristan (30 gün) Makedonya Cumhuriyeti (90 Gün) Malta Moldova (90 gün) Monako (90 gün) Norveç (90 gün) Polonya (90 gün) Portekiz (90 gün) Romanya (90 gün) San Marino (90 gün) Sırbistan (90 Gün) Slovakya (90 gün) Slovenya (90 gün) Ukrayna (90 Güne kadar) Vatikan (90 gün) Yunanistan (90 gün)

Yeşil pasaport nasıl alınır ve yeşil pasaport ile gidilen ülkeler konusundaki detaylar yukarıda belirtildiği gibidir. Eğer siz bordo pasaport sahibi iseniz Amerika kıtasında vizesiz gidilecek ülkeler ya da Afrika kıtasında vizesiz gidilecek ülkeler haberimizden detaylara göz atabilirsiniz.

Kaynak:Haber7.com











2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page